Annonse
22:35 - 17. mai 2012

Tilbake til den tiden

Killer Mike og El-P kaster seg hodestups inn i rapmusikken.

Annonse

Mot slutten av 1989 satte en ung Ice Cube, som nylig hadde forlatt gangsterrapgudfedrene og «verdens farligste gruppe» N.W.A., seg på flyet til New York. Med seg hadde han rim han opprinnelig hadde skrevet til N.W.A.s neste album, og en studioavtale med Bomb Squad, produsentene bak de så vel politisk som musikalsk revolusjonslystne Public Enemy.

Det er vanskelig ikke å trekke en linje til dette historiske samarbeidet når Atlantas Killer Mike (opprinnelig fra kretsen rundt Outkast) og New York-undergrunnsrap-renessansemann El-P (kjent fra Company Flow samt en omfattende solokarriere som produsent og rapper) denne uken slapp sitt albumsamarbeid R.A.P. Music. Begge de respektive artistene har gjennom sine karrierer blitt sammenlignet nokså hyppig med nettopp Ice Cube og Bomb Squad – Killer Mike på grunn av sin aggressive, konfronterende rapstil (og sitt brennende politiske engasjement), El-P for sine massive, samplebaserte lydtepper. Alt dette kvaliteter som ikke er så dagligdagse i dagens rapklima.

Og sammenligningen blir direkte uunngåelig på et spor som «Don’t Die», hvor Killer Mikes historie om voldelig, fatal konfrontasjon med politiet får et lydspor som låter som et tenkt samarbeid mellom Bomb Squad og skrekkfilmregissør og synthentusiast John Carpenter. Dessverre roter El-P seg tidvis litt bort i unødvendige og litt ustødige forsøk på sørstatssynkoper, der han heller kunne latt det være litt mer luft, og latt Killer Mike (og gjester som T.I. og Bun B. fra UGK) stå for synkopene. De er tross alt betydelig stødigere på slikt. Albumet kan heller ikke beskyldes for å kommunisere med samtiden på tilnærmet samme vis som Ice Cube og Bomb Squad. Et av kuttene er oppkalt etter Ronald Reagan, og et annet etter Mikes bestefar. En viss nostalgifaktor, kan man vel si. Men som nevnt: Det medfører også et kjært gjensyn med visse kvaliteter en del av oss ofte savner i samtidens rapmusikk. Gretne gamle rapgubber (og -kjerringer) i alle aldre vil finne mye å glede seg over her, med andre ord.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

vi har nå latt en annen avdeling behandle klagen for å sikre at den ses på med nye øyne.