Annonse
20:02 - 16. februar 2012

Til Barents’ frigjøring

Under Barents Spektakel i Kirkenes vakte nord-koreanere furore med trekkspill og masseparade. Vår reporter gikk inn i totalkunstverket.

Levende piksler: 256 soldater fra Garnison Sør-Varanger drilles av instruktører fra Pyongyang.
Annonse

Kunstmilitsens 3. regiment (Berlin) har sendt meg til verdens ende, til Kirkenes i Finnmark, av alle steder. Jeg skal spore opp Barents Liberation Army (BLA), ettersom Berlin vil støtte deres kamp mot de norske koloniherrene i en mulig vinter-offensiv neste år. BLA bruker festivalen Barents Spektakel som skalkeskjul. I ni år har de lurt verden. Det er med angst jeg setter meg på flyet. Jeg trives under ild, men frykter kulde. Idet jeg står på flytrappen på Høybuktmoen, skjærer vinden gjennom min grønne arméfrakk med et hvin. Solen står rød over fjellkammen, klokken er tre om ettermiddagen.

Det er et brokete følge som hutrende venter ved bagasjebåndet. Foruten den ullkledde kunsteren Gjertrud Steinsvåg, som har kuratert pizzaen til Visionary Arctic-konferansen, dreier det seg mest om journalister, disse fordrukne utsendingene fra fiendtlige makter. Vi drives inn i en liten buss av en ung mann som kun snakker russisk. I baksetet sitter en lang, russisk kvinne, Evgenia, som forteller at BLA har bygd en flystripe på den frosne innsjøen som poetisk nok heter Første vann. Flystripen kan bli god å ha, hvis Berlin må hente meg ut i all hast.

Kirkenes er som rapportene sier: en arktisk utpost montert etter krigshandlinger, hvor industribygg står side om side med mindre brakker for handel og beboelse. Sneen faller i blålig kveldslys, og jeg skynder meg hutrende inn i det brakkelignende hotellet hvor jeg skal innkvarteres. Resepsjonisten skjuler seg bak et nedrullet gitter. Ved bordene sitter eldre, russiske kvinner og spiser medbragte salater.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse