Annonse
15:31 - 06. januar 2012

Tallknusende seier

Med Moneyball fortsetter manusforfatter Aaron Sorkin der han slapp med The Social Network: Han utvikler en filmversjon av den ypperste sakprosatradisjonen.

Og nå baseball: Brad Pitt portretterer trener Billy Beane.
Annonse

For noen år siden tok en eksentrisk trener over et ubetydelig lag med få ressurser og enda færre profiler. Med et analytisk, uromantisk syn på spillerstatistikk og taktikk, forvandlet han på et par år et middelmådig lag til rekordsettende vinnere som mot alle odds kvalifiserte seg til flere sluttspill. Nei, denne redningsmannen kommer ikke fra Fredrikstad og har ikke for vane å ikle seg gummistøvler. Billy Beane er fra California, kjører svær pick-up og er den norske fotballprofessorens amerikanske baseballfetter. Nå portretteres han av Brad Pitt i Moneyball – en drøyt to timer lang fabelaktig film om tallknusing i baseball.

 

Dårlig spredning. Av alle amerikanske idretter, er trolig baseball den minst rettferdige når det gjelder fordeling av ressurser. Forskjellen mellom de rikeste og de fattigste er enorm, mye på grunn av en voldsom lønnsutvikling presset frem av kontraktsløse spillere. Billy Beane er hovedtrener for miniklubben Oakland Athletics, som med sitt budsjett på noen titalls millioner dollar, vil sette alle norske idrettsforeninger i forlegenhet, men som likevel er en David mot hundremillionersgoliatene New York Yankees og Boston Red Sox. «Det er et urettferdig spill. Derfor er vi nødt til å tenke annerledes», forklarer Beane tidlig i filmen. På begynnelsen av dette årtusenet lå det meste til rette for nettopp det.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse