Annonse

Annonse

22:39 - 16. august 2012

Spøkelset i maskinen

Kvadratet ligger som en skygge over dette møtet mellom kunstsenteret og akademiet.

Samarbeid: Direktør Tone Hansen og professor Dag Erik Elgin – med studenter fra Kunstakademiet – har gått sammen i Modernism Machine, en utstilling som skal undersøke hvordan kunsten og museet kan jobbe med hverandre. Her ved Josef Albers’ Homage to the Square, 1962; Bjarne Bares 94 Pictures as Black Square, 2012; Yoko Onos Shadow Painting, 1961-1993. Foto: Bjarne Bare

Et kunstsenter kan være hard materie. Modernismen kan være enda hardere. Og konseptkunst kan muligens strekkes så langt ut i en tynn tråd at den ender opp med å passere en grense, der den ender opp med å være utelukkende et konsept, på trass av kunsten. Jeg sier ikke at noe av dette nødvendigvis er hva som skjer her – disse noteringene er bare skriblet ned som effekt av en første runde i det som i høst på, Henie Onstad Kunstsenter, vil utgjøre lag på lag av en labyrintisk og kritisk-analytisk omgang med den nære forhistorien.

Modernismen – den sammenfattende paraplykonstruksjonen vi holder over forrige århundredes odyssé gjenom reklameplakater, action painting og pissoarer som bikket 90 grader.

 

Men mer enn dette graviterer Modernism Machine ned mot institusjonen som arena for den slags. Ja, mer spesifikt enn som så: Det kan se ut til at det er Henie Onstad Kunstsenter selv det først og fremst handler om, idet man bygger utstillingen rundt det strikt arkivariske og trekker opp Picasso fra lageret, sammen med en videodokumentasjon av plasseringen av Per Inge Bjørlos skulptur ved inngangen. Og ikke minst med videoen til Mari Opsahl, som direkte går på kunstsenterets etablering i det ellers nokså begivenhetsrike året 1968 – en veldig annerledes tid, der plakater med påskriften «Kunstkritikere går kapitalens ærend» flimrer forbi. (I dag er det jo helt omvendt; som erfaren kunstkritiker vet jeg godt at selv de tøffeste kapitalister går ned på kne og åpner munnen hvis jeg ser strengt nok på dem – og at de elsker når jeg gjør det).

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse