14:24 - 06. september 2012

Sfærenes musikk

Det er stille i verdensrommet, men det betyr ikke at det er umulig å finne musikk der. Komponist Erik Dæhlin omskriver plasmaeksplosjoner på Saturn til fiolin.

Kosmiske toner: Kan man høre et Higgs-boson? Kan man komponere en plasmaeksplosjon? Ultima-komponist Erik Dæhlin har overført lysbølger til lydbølger, og det blir det festivalmusikk av.

Selv om det i verdensrommet produseres lyd, blant annet fra solens ustanselige vibrering, finnes det ikke nok partikler i rommet rundt som kan frakte lydens vibrasjoner ut. Lyd kan ikke reise i vakuum. Derfor er det stille, så dørgende stille som mennesket kan oppleve det, der ute i mellom stjernene.

 

Oversettelse. Likevel er det lyd som skal komme fra Karin Hellqvists fiolin onsdag under Ultimafestivalen. Erik Dæhlins nye verk «On Transposing Distance» skal spilles på ANX, og er en del av Hellqvists prosjekt om fiolin og elektronikk. Og transponering er nøkkelordet. For selv om verdensrommet er fylt av stillhet, er det også fylt av all verdens data som kan oversettes, transponeres, til lyd. I hvert fall ifølge Dæhlin. Han har hentet datamateriale fra NASA og European Space Association (ESA), et utvalg lysmålinger fra Saturns poler, og laget musikk.

Annonse