Annonse
14:37 - 31. mai 2012

Oransje kontrarevolusjon

Når EM i fotball sparkes i gang i Ukraina og Polen, lurer Europas fotballelskere på hva man kan forvente seg fra Nederland.

Spark fra ytre høyre: Nigel de Jong meier ned Spanias Xabi Alonso på horribelt vis i finalen i VM i 2010. Vil Nederland fortsette «Geert Wilders-fotballen» eller finne tilbake til totalfotballen? Foto: Carl de Souza/Scanpix
Annonse

Nederland revolusjonerte fotballen på seksti- og syttitallet. Med stjernespilleren Johan Cruyff og treneren Rinus Michels i spissen ble den såkalte totalfotballen utviklet. Amsterdam-laget Ajax vant Europacupen i 1971–73, og landslaget spilte fantastisk fotball tiåret igjennom. Siden den gang har Nederland a priori vært et lag som spiller vakker fotball. Landslagets spill har vært et symbol for individualisme, åpenhet og tankens frihet.

Det ble bevist da Marco Van Basten og Ruud Gullit ledet laget til EM-gull i 1988, og da Dennis Bergkamp briljerte i VM i 1998, og kontinuerlig bekreftet gjennom Nederlands status som Europas mest liberale, frie land.

Men da Nederland møtte Spania i finalen i VM for to år siden ble alt ødelagt. På to timer rev laget ned alt som var bygd opp i de siste noenogførti årene. Eller?

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur