Annonse
21:45 - 19. april 2012

Mystisk komponist

Det finnes nesten ingen beviser for at komponisten Giovanni Antonio Pandolfi Mealli har eksistert.

Fanger oppmerksomheten: Dirigent og tidligere fiolinist Andrew Manze. Foto: Intermusica
Annonse

Andrew Manze bør være et kjent navn for Norges konsertgjengere og klassisk musikkinteresserte for øvrig. Han har hatt stor suksess med å lede de største norske orkestrene i vellykkede konsertproduksjoner, særlig innen barokk- og klassisk repertoar.

De som husker litt lenger tilbake enn de siste års orkesterprogrammering, vil også kjenne Andrew Manze som en særdeles fantastisk barokkfiolinist. Etter studier i London ble han en av de ledende fiolinistene innen historisk fremførelsespraksis. Men så, etter i ung alder å ha nådd eliten innen sitt fagfelt, så han seg om etter nye utfordringer. Mang en eksellent musiker har gått fra solistpodiet til dirigentpodiet, og så også Manze. Da jeg sist snakket med ham, og roste en av hans innspillinger – for øvrig den som er på tapetet i dag – sa han at han ikke hadde rørt fiolinen på fire-fem år.

Musikkverdenen er i stadig endring. Profilerte utøvere kommer og går, og slik har det alltid vært og vil alltid være. Men mange vil være enige i at det er et tap for musikkglade at Manze la fiolinspillingen på hylla. For inntil hundre år siden ville vi bare kunnet leve på minnene av hans fantastiske fiolinutøvelse. I dag kan vi heldigvis trøste oss med noen riktig flotte innspillinger.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse