Annonse

Annonse

22:48 - 19. april 2012

Mysterier

Solguden møter Spøkelseskladden i spektakulær, litteraturhistorisk svindelsak som kunne omskrevet historien om Henrik Ibsen og knut Hamsun. historien om Knut Hamsun og Henrik Ibsen.

Harlekin: Bedrageritiltalte Geir Ove Kvalheim har bakgrunn som skuespiller og regissør og har blant annet spilt i tv-serier som Kodenavn Hunter og Taxi. Han har også vært politisk aktiv i AUF, og hevder han fikk befatning med de omstridte Hamsun- og Ibsen-dokumentene da han infiltrerte nazimiljøer for å lage en dokumentarfilm. Foto: Kirvil Håberg Allum/Tønsbergs Blad

Tinghuset i Oslo, 8. etasje. Onsdag 17. april. 

– Jeg vil gjerne starte med å si litt om meg som person, sier Geir Ove Kvalheim. 

Det er tredje dag i en rettssak der Kvalheim er tiltalt for grovt bedrageri, i forbindelse med salg av en rekke dokumenter, angivelig håndskrevet av Henrik Ibsen og Knut Hamsun: Det uferdige Ibsen-stykket «Solguden», et originalt John Gabriel Borkman-manuskript, Ibsen-bøker med personlige dedikasjoner: «Kære Bjørnson!» «Til Edvard Munch i taksomhed og beundring!» «Kære Jonas Lie!» I tillegg, diverse Hamsun-skriverier, et innmeldingsbrev til Nasjonal Samling (NS), Hamsuns almanakk fra 1943 – som inneholder et dagboknotat tilegnet «Hr. Hitler», der forfatteren beklager den ampre stemningen da de to nylig møttes.

– Aktoratet har i halvannen dag beskrevet meg som en kriminell, som et uansvarlig menneske. Som er opptatt av penger, og ikke av kulturhistorie. Det har vært en påkjenning å høre på. Ganske jævlig, sier Kvalheim.   

Lese mer?

Artikkelen er 2887 ord lang.

Ukespass

Les mer om Partikkel og artikkelkjøp her.

Spørsmål? Kontakt oss på tlf 23 33 91 80 eller abo@morgenbladet.no.

Annonse