Annonse
14:26 - 02. august 2012

Moralsk panikk

Det viktigste nå er at vi ikke skylder på Hollywood. For enhver pris.

Voldsorgier: Estetisert vold preger mange kassasuksesser, som Batman. Foto: Filmweb
Annonse

KOMMENTAR

Jeg endte opp med å google ordene «Hollywood» + «blame» noen dager etter skytingen i en kino i Aurora i Colorado. Resultatet? Side på side med kulturkronikker om hvorfor vi ikke måtte skylde på Hollywood, hvorfor vi ikke måtte gi etter for moralsk panikk. Nederst på side tre med søkeresultater fant man en liten sak om en eller annen adferdsekspert som under en direktesending på CNN hadde antydet en mulig sammenheng mellom gjerningmannens adferd og den man finner i dataspill – og gjett om han fikk gjennomgå!

Som filminteressert og journalist skjønner jeg denne refleksen, å tidligst mulig verne «våre områder» mot såkalt moralsk panikk. Jeg var i ferd med å gi etter for den selv, derav søket, men det nevnte funnet fikk meg til å stoppe opp et sekund. Vi snakker om nedplaffing av tilskuere i en kinosal under visningen av tredje del av en voldelig filmtrilogi, og etter eget utsagn var mannen utkledd som forrige films skurk: Jokeren. Riktignok med feil hårfarge, noe som er ett av flere tegn på at James Holmes har sett Batmanfilmene med andre briller enn folk flest.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse