Annonse
10:31 - 22. mars 2012

Mer enn protest

Årets Borealis i Bergen viser til samtidsmusikkens fulle bredde og sprengkraft.

Foruroligende: Ignas Krunglevicius’ filmer tar utgangspunkt i rettsuttalelsene til kjente kriminelle.
Annonse

Er det overhodet mulig å si noe fornuftig om temaet for årets Borealis, nemlig «Protest»? Tvilen kommer fordi musikk i seg er klang, og spør du forskjellige lyttere hva den betyr, får du like forskjellige svar. Mange mener musikk må kunne tegne et bilde av vår tid for å ha sin eksistensberettigelse. Men kanskje er det enda viktigere at musikken kan virke som et korrektiv som belyser samtidige forhold på måter vi ikke har tenkt på tidligere. Likevel blir musikken ofte blek når den skal fremføre et budskap altfor direkte.

 

En som prøver å fortelle en historie ganske direkte er Ignas Krunglevicius med sine filmer Confessions 2 og 5. Vi var nok flere som begynte å humre da den 38 år gamle fortellerstemmen uhemmet uttrykte sin smak for unge kvinner. Han ville ikke gå inn i en relasjon med dem. Han ønsket bare å bruke dem. Når han så var ferdig med kvinnene, ønsket han å lukke dem inne i et rom slik at han slapp å forholde seg til dem. Imidlertid hadde vi som humret, ikke lest programkommentaren, der det gikk frem at filmene bygget på rettstranskripsjoner av dømte kriminelle.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse