Annonse
13:49 - 10. mai 2012

Mer enn en punchline

Young Jeezy beviste foran et slunkent oslopublikum hvor langt tilstedeværelse kan ta deg. Selv når du ikke aner hvilket land du er i.

Young Jeezy: Lett hes, men uslåelig timing. Foto: Håvard Jørstad/730.no
Annonse

Om man skal kalle det gangsterrap, en betegnelse med andre musikalske konnotasjoner enn den sørstatssounden som dominerer i dag, eller trap rap – «trap» er betegnelsen på et utsalgssted for narkotika – eller noe annet: Norsk konsertpublikum er ikke overforet med rapmusikk rettet direkte mot de amerikanske gatene. Unntak finnes, om en ledig plass på en festival må fylles opp i all hast grunnet avlysninger, eller når en gateorientert rapper krysser over i mainstreamen (Rick Ross på Sentrum Scene nylig).

 

BMF. Young Jeezy er en annen type artist enn hval-Rossen fra Miami. Ross sammenlignet seg med den notoriske narkotikatrafikanten Big Meech, på en låt som bar navnet til Meechs forbrytersyndikat «BMF» (Black Mafia Family). Jeezys tidlige steg fra en lokal fanbase i hjembyen Atlanta til en nasjonal og internasjonal karriere ble faktisk finansiert av BMFs forsøk på å investere narkotikapenger i lovlige forretninger – og samtidig sole seg i rapverdenens glamour.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse