23:21 - 07. juni 2012

Med kloden i hodet

– I det minste gjør jeg ingen skade, sier Manuell Castells om sitt eget arbeid, totalverket om den digitale tidsalder som han denne uken fikk Holbergprisen for.

I Holbergstuen: – Jeg sier til Manuel Castells at nå behøver du ikke bløffe. Det er ikke uhøflig å ikke kjenne til Ludvig Holberg. – Jeg kjente til Holbergprisen og faktisk også mannen. En kollega som driver med sammenlignende litteraturvitenskap ved UCLA er ekspert på Holberg, lyder svaret. Foto: Håkon Gundersen

Det kommer noen kraftsalver fra den selverklært ydmyke mottaker av Holbergprisen, prisen som belønner fremragende arbeid innen humaniora, juss, teologi og samfunnsvitenskap. Samfunnsforsker Manuel Castells’ kraftsalve går til samfunnsvitenskapen:

– Altfor mange velger den lette løsningen, altså å skrive bøker om bøker og artikler om artikler. Og så går debatten på det planet. Dette er en tragedie. I dagens verden har vi ikke tid til den luksus det er å sitte i elfenbenstårnet og diskutere Weber, Durkheim og Marx.

Dette kom som respons da jeg fortalte Castells om min begeistring, og påfølgende skuffelse, i møte med trilogien han ga ut mellom 1996 og 1998, The Information Age: Economy, Society and Culture. Den var velsignet fri for tåketale, og imponerende full av fakta fra hele kloden. Derav begeistringen. Men trilogien er kalt et gesamtwerk, et totaltverk, om den digitale tidsalder, og jeg vet at jeg ikke var alene om å få nok etter 1. bind. Uansett: Castells trilogi, eller selvsagt helst artikler om den, havnet på pensumlister i mange fag, og han kan i dag smykke seg med statusen som verdens femte mest siterte samfunnsforsker. De driver jo med slikt.

Annonse