Annonse
14:59 - 19. januar 2012

Marseille i mørketid

Filmskaperen Robert Guédiguian mener at krisen i Europa gjør tiden moden for å slåss på barrikadene.

Med på folkefest: Regissør Robert Guédiguian med sin skuespillerkone Ariane Ascaride, åpnet filmefestivalen i Tromsø med filmen Snøen på Kilimanjaro.
Annonse

– Vi må gjøre som grekerne! Vi må tenne på kjøpesentre og mercedeser. Fyre opp gata! Gjøre opprør!

Veteranregissør Robert Guédiguian er i revoltform når Morgenbladet møter ham og skuespillerinnen Ariane Ascaride i Tromsø. Filmen deres Snøen på Kilimanjaro har nettopp blitt vist som åpningsfilm på filmfestivalen her i byen – en seks dager lang usannsynlig folkefest der tromsøværinger går mann av huse for å se et utvalg av 74 filmer fra overalt, for eksempel Qatar og Kina. Snøen på Kilimanjaro settes for øvrig opp på vanlig kino om et par uker.

Som havnearbeidersønn fra Marseille har den 58 år gamle franskmannen aldri helt glemt sin radikale bakgrunn. Det store flertallet av filmene hans –17 i alt siden debuten i 1981 – dreier seg om livene til folk nederst på samfunnsstigen i middelhavsbyen. Og den Hemingway-klingende tittelen til tross, så er hans nyeste melodrama intet unntak fra den regelen: Snøen på Kilimanjaro er muligens litt i overkant sentimental, men like fullt et gjennomgående oppriktig og ektefølt portrett av vanlige arbeidsfolk. Og ikke minst har den en tematikk som går rett inn i dagens debatt om den økonomiske krisen i Europa: den økende andelen arbeidsføre unge mennesker uten jobb og fremtidsutsikter. Mange snakker om «den tapte generasjonen».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse