15:17 - 01. november 2012

Lystmenasjeriet

Åtte sexarbeidere med sadomasochisme som spesialitet snakker om jobben. Lene Bergs langfilm Kopfkino vises nå på Henie Onstad Kunstsenter.

Hybrid: I filmen Kopfkino spiller alle kvinnene, bortsett fra én, seg selv. Filmen er en hybrid mellom dokumentar og fiksjonsfilm. – Jeg liker å forstyrre disse forventningene, sier regissør Lene Berg.

Da Lene Berg i 2008 ville plassere et stort banner med Picasso-tegning av Stalin på Folketeaterbygningen i Oslo, skapte det så mye furore i Arbeiderpartiet at daværende partisekretær Martin Kolberg satte ned foten. I sin siste film, laget på oppdrag av Henie Onstad Kunstsenter, er Bergs subversive undertekst pakket inn i et mer visuelt forførende scenario. Utkledd som stuepiker, skolepiker og sirkusdirektører forteller kvinnelige sexarbeidere bisarre, rørende og frastøtende historier om våre seksuelle fantasier. Historier som utfordrer mange av de etablerte forestillingene om normalitet og seksualitet, kvinne og mann, og penger og lyst. Ideen fikk hun under arbeid med noe annet.

– Under opptakene til en film kalt Shaving the Baroness ble jeg kjent med en av disse kvinnene. Hun jobber som såkalt domina, og da hun fortalte meg om arbeidet sitt ble jeg fascinert. Blant annet fordi historiene hennes pekte mot så mange ting som jeg har vært opptatt av, som for eksempel forholdet mellom sannhet og fantasi, eller realitet og fiksjon om du vil.

– Tittelen Kopfkino henspiller på dette?

Annonse