Annonse
22:16 - 23. februar 2012

Lysende stemmer

Lasse Thoresens vokalmusikk er tidvis blendende. Samtidig settes kritikeren på en hard prøve.

Med ambisiøs 200-årsplan: Lasse Thoresen. Arkivfoto: Ida von Hanno Bast
Annonse

Han vil skape en ny vokalmusikk-kultur. «Det er min 200-års plan», skriver Lasse Thoresen i heftet til platen Himmelkvad. Perspektivet er neppe overdrevet. For selv om musikken, med sitt folkekulturelle opphav og tradisjonalistiske stiluttrykk, nok har bred apell, er dette langt fra noe allsang for hvermansen. Tvert imot: Selv Nordic Voices og Berit Opheim Versto – dette topplaget av stemmekunstere! – må strekke seg til sitt ytterste. Men de består prøven med glans, og deres prestasjoner blir desto mer imponerende.

Det som slår en med denne musikken er hvordan tilgjengelighet og kompleksitet, folketradisjon, tro, franskinspirert overtonesang og mikrotonalitet blir samlet og integrert. Stemmen, som for Thoresen alltid også er noe mer enn et instrument, aktiverer i tillegg forestillingen om noe umiddelbart og opprinnelig. Den får retning gjennom det religiøse grunnlaget som dirrer hele platen gjennom, riktignok med varierende intensitet. Fremfor noe blir stemmen det punkt som gjør det mulig å la de ulike impulsene løpe sammen. Denne integrasjonen må sies å være Thoresens viktigste estetiske rettesnor – den er imidlertid både en styrke og et problem.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse