Annonse
15:02 - 18. oktober 2012

Lederflukt fra Nasjonalbiblioteket

På fem år har ti direktører ved Nasjonalbiblioteket sluttet. Fire av dem har gått i løpet av det siste året. Et flertall av eks-direktørene oppgir autoritær og uforutsigbar toppledelse som årsak til oppsigelsene.

Får kritikk: Leder ved Nasjonalbiblioteket, Vigdis Moe Skarstein. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
Annonse

Torsdag i forrige uke åpnet Nasjonalbibliotekets nye prestisjeprosjekt Bokhylla.no. Kulturminister Hadia Tajik klippet den virtuelle snoren for Norges nye digitale boksamling, der over 110 000 utgivelser fra før år 2000 er blitt gratis tilgjengelig på nett. Prosjektet har vært nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarsteins flaggskip og viktigste satsningsområde de siste årene.

        Men innad er organisasjonen Skarstein leder, preget av konflikter og uro. I løpet av en femårsperiode har ti direktører – toppledere på nivået under Skarstein og assisterende nasjonalbibliotekar Roger Jøsevold – sluttet i stillingene sine.

Nasjonalbiblioteket er i dag organisert i åtte avdelinger, med hver sin direktør. I rene tall er altså mer enn hele ledergruppen blitt skiftet ut på få år.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse