Annonse
22:14 - 08. mars 2012

Kulturell klasebombe

Veien til den internasjonale kunstscenen går ikke gjennom mer åpenhet og mer demokrati.

Annonse

«OCA»: Det høres ut som en forkortelse for et gråmelert forsikringsselskap, men står for «Office for Contemporary Art Norway», en stiftelse underlagt Utenriksdepartementet og Kulturdepartementet som, blant en hel del annet, har som mål å styrke bevisstheten om norsk samtidskunst i utlandet. Det har vært strid om OCA – og den vesle potten på 18 millioner kroner som de disponerer – siden organet ble etablert for ti korte år siden. Et sett av ankepunkter går stadig igjen: For få kunstnere får støtte. Utvalgskriteriene er basert på et for snevert kunstsyn. Driften er for lukket og ligner for mye på tradisjonell kuratorvirksomhet.

Flere av synspunktene blir gjentatt i en rapport NRK Kulturnytt omtalte denne uken, utført av Telemarksforskning på oppdrag fra UD. Partiene som handler om OCA, beskriver et turbulent forhold både til organisasjonens brukere og dens politiske overordnede. Det virker som om OCA slåss for å holde armlengdes avstand begge veier.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse