Annonse
22:40 - 16. august 2012

Kristiansand-syndromet

Snart er lokalpolitikerne de eneste som ikke balanserer på kanten til genierklæring i sørlandsbyen.

Kristiansand overalt: Sukkerbiten utenfor Operaen i Oslo onsdag kveld hvor Kristiansand viste sine kunster og diskuterte virkningen av stifelsen Cultiva. Foto: Av en forbipasserende på Sørenga
Annonse

KOMMENTAR

Plakaten lokket med Sørlandsgodt 2012 på Sukkerbiten i Oslo. Ok, jeg innrømmer det først som sist: Jeg er kanskje til stede i hele ti minutter på dette evenementet som varer fra klokken 16 til midnatt. Ikke fordi jeg er ignorant, men fordi jeg ikke makter å komme meg til dette stedet, som jeg ikke ante noe om, før lenge etter at alle debatter og samtaler forlengst er over til fordel for musikken. Og sånn som det er i mitt univers for øyeblikket så tikker klokken mye hardere og bestemt enn den gjør for de fleste andre. Jeg skal ikke gå inn på currygryten og nattbussen fra København, et cetera, for dette handler tross alt ikke om meg. Det handler om Kristiansand. Ikke hele sørlandet altså, til tross for tittelen. Og, hvis jeg leser programmet riktig er det snakk om like deler selvfeiring og analyse, motivert av en kulturell oppblomstring og kunstnerisk gullalder. Dette har vi snakket om før – og jeg har litt lyst til å lene meg selvfornøyd bakover og si «I told you so», men faktum er at Kristiansand-sporet er noe jeg egentlig burde ha fulgt opp allerede i januar. Nettopp av samme grunn, byen var på god vei til å bli det hippeste stedet på planeten. Og nå er den altså blitt det. Siden ingen – absolutt ingen – ville trodd noe slikt ville skje for, la oss si tre-fire år siden, kan man jo saktens lure på hva slags faktorer som spiller en rolle her. Og, tatt i betraktning den selvbevisstheten og eruptive aktiviteten som tidligere har etablert seg i for eksempel Bergen og Tromsø, begynner denne typen lokal entusiasme og perifer stolthet å ligne noe jeg kan innbille meg at jeg vet noe om. Det gjør jeg selvsagt ikke. Jeg har overhodet ikke noen god forklaring på hvorfor disse tingene skjer i Kristiansand og ikke i Stavanger. Ikke sånn at det er stille i Stavanger, eller noe, men det er ikke dette som skjer der. Ikke nå.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»