22:27 - 23. februar 2012

Kaotisk kammerspill

Teaterforestillinger er iblant som stillingsannonser og mislykkede forhold, bedre på papiret enn i virkeligheten.

Tidsriktig: Regissør Victoria Meirik har gjort et utradisjonelt valg med Kjersti Holmen i tittelrollen og en langt yngre Hermann Sabado som tjeneren Jean, men forestillingen gir lite rom for de perspektivene rollebesetningen åpner for. Foto: L-P Lorentz

Norsk teater avføder jevnlig debatter om rollebesetning. Enten de dreier rundt stereotype kjønnsroller, «fargeblind» rollebesetning eller alderssegregering av kvinnelige skuespillere, er konklusjonen alltid den samme: Norsk teater er konservativt og unnvikende. Derfor er det forfriskende at regissør Victoria Meirik i Nationaltheatrets oppsetning av August Strindbergs Frøken Julie har gjort et utradisjonelt valg med Kjersti Holmen i tittelrollen. En langt yngre Hermann Sabado spiller tjeneren Jean, og Andrea Bræin Hovig er tjenestepiken Kristin, Jeans forlovede. 

I dette treffer Meirik tidsånden, ettersom eldre kvinner som finner seg unge elskere i løpet av få år er blitt et såpass stort populærkulturelt fenomen at det har avfødt nye slanguttrykk som cougar og milf. Ved å plassere en cougar i kammerspillet åpnes muligheter for refleksjon over vårt normative forhold til alder, kjønn og seksualitet. Dessuten har Sabado filippinsk far og knytter, fra han trer inn på scenen med grevens støvler i hendene, direkte opp mot flere lag klasseproblematikk.

 

Annonse