Annonse
10:33 - 12. oktober 2012

Internett på tomgang

Facebook er i dag i stor grad kulldrevet. Apple likeså. Begge internett-gigantene har lovet endring for å få bukt med CO2-utslippene de står bak.

Illustrasjon: Kristoffer Nilsen
Annonse

Når en nordmann på tur står i Barcelona og tar i bruk sin nynedlastede app, for å finne frem til nærmeste indonesiske restaurant, trigges en rekke servere rundt omkring. Bruker serverne for lang tid, forkastes appen og blir aldri brukt igjen. Noe slikt har ingen i bransjen råd til å ta sjansen på. 

Resultatet er at internett i stor grad går på tomgang. Ifølge en rapport som konsulentselskapet McKinsey har laget for The New York Times, går datasentre verden rundt på maksimum kapasitet hele tiden, uansett hvor stort behovet er. Kun 6–12 prosent av energien datasentrene trekker, blir brukt til å betjene verdens internettbrukere. Resten går rett ut vinduet. 

88–94 prosent av energien brukes altså til å stå klar, slik at man slipper å vente neste gang man for eksempel tar bilde av en liten qr-kode – den firkantede «strekkoden» som har begynt å dukke på alle slags produkter – for å finne ut litt mer om hva den interessante reklameplakaten på t-banestasjonen egentlig forteller.  

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse