Annonse
12:34 - 20. desember 2012

Helt konge

Det er i hvert fall noen i NRK som kan lage tv-drama.

NRK-suksess: Julekongen viser at NRK er i stand til å lage kvalitetsfjernsyn. Foto: NRK
Annonse

Da kamera tidlig i serien sveipet over de Edward Hopper-aktige rekkehusene i Alunsjø borettslag på Ammerud, mens to rader av familiefedre måkte snø i koreografert, magisk-realistisk takt, skjønte både aviskritikere og publikum hvilken vei det bar: Dette kom til å bli bra. Og jøje meg, så bra det ble. NRKs tv-kalender Julekongen har lyst opp desember som et neonskilt, det er Wes Anderson omplassert til forstads-Norge, Game of Thrones i en sosialdemokratisk furuskog.

Ved en merkelig tilfeldighet startet serien like etter debatten om NRK Dramas manglende evne til å skape kvalitetsfjernsyn. Julekongen kan brukes som effektivt anekdotisk bevis både for og imot påstanden. Den er produsert av NRK selv, med fast ansatte medarbeidere i sentrale posisjoner. Men ansvaret ligger hos barnekanalen NRK Super, dramasjef Hans Rossinés avdeling har ikke hatt fingrene borti prosessen underveis.

Uansett: Plutselig fikk vi en tv-serie med mange av de de egenskapene kritikerne etterlyste. Nasjonsskapende oppslutning (rundt 900 000 seere i snitt), et 24-avsnitts epos, i motsetning til fortettede miniserier, en visuell egenverdi som går ut over Erobrerens folkemuseumsaktige tablåer.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse