Annonse
14:20 - 01. november 2012

Gull av gråstein

Lyst til å mose vekkerklokka di hver morgen? Møt bandet som tonesetter den intense hatfølelsen av en grytidlig oppvåkning.

Annonse

Norske Panzerpappa blir ofte satt i sammenheng med bevegelsen Rock in Opposition. RiO oppsto i Storbritannia på slutten 1970-tallet som følge av at det progressive rockebandet Henry Cow (som siden har hatt voldsom innflytelse i eksperimentelle musikkmiljøer) ble sagt opp av plateselskapet Virgin. Ikke så unaturlig kanskje, siden nesten ingen i Storbritannia kjøpte platene deres, og de var umulige å få tak på i landene hvor det faktisk fantes et publikum.

Dette ble starten på en kortlevd organisasjon, som med det selvhøytidelige mottoet «musikken plateselskapene ikke vil du skal høre» arrangerte et par festivaler i London med band fra hele Europa. Blant dem en annen inspirasjonskilde, svenske Samla Mammas Manna, som til mange politisk orienterte progrockeres forargelse hadde en humoristisk tone i anslaget. Marxistuttrykket «krossa kapitalet» ble for eksempel til platetittelen Klossa Knapitatet. Den muntre siden av prog-en har siden den gang levd sitt eget liv, med mye drahjelp fra Frank Zappas vanvittige sangtitler.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse