Annonse

Annonse

14:20 - 01. november 2012

Gull av gråstein

Lyst til å mose vekkerklokka di hver morgen? Møt bandet som tonesetter den intense hatfølelsen av en grytidlig oppvåkning.

Norske Panzerpappa blir ofte satt i sammenheng med bevegelsen Rock in Opposition. RiO oppsto i Storbritannia på slutten 1970-tallet som følge av at det progressive rockebandet Henry Cow (som siden har hatt voldsom innflytelse i eksperimentelle musikkmiljøer) ble sagt opp av plateselskapet Virgin. Ikke så unaturlig kanskje, siden nesten ingen i Storbritannia kjøpte platene deres, og de var umulige å få tak på i landene hvor det faktisk fantes et publikum.

Dette ble starten på en kortlevd organisasjon, som med det selvhøytidelige mottoet «musikken plateselskapene ikke vil du skal høre» arrangerte et par festivaler i London med band fra hele Europa. Blant dem en annen inspirasjonskilde, svenske Samla Mammas Manna, som til mange politisk orienterte progrockeres forargelse hadde en humoristisk tone i anslaget. Marxistuttrykket «krossa kapitalet» ble for eksempel til platetittelen Klossa Knapitatet. Den muntre siden av prog-en har siden den gang levd sitt eget liv, med mye drahjelp fra Frank Zappas vanvittige sangtitler.

 

Helstøpt. I Norge har kunstrocken, som den nå ynder å kalle seg, fått et oppsving de siste årene. Anført av ambisiøse Motorpsycho på den ene siden, abstrakte Jono el Grande på den andre, og White Willow og Panzerpappa et sted midt mellom, nyter prog-en stadig bedre kår og anseelse, også utenfor den svært interesserte kjernen av proghuer.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse