Annonse
14:47 - 22. november 2012

Gitarheltens svanesang

Eivind Aarseth og Jan Bang balanserer på slak linje, 10 centimenter over bakken.

Møbelmusikk: Eivind Aarsets siste plate Dream Logic er sannsynligvis sterkt preget av Brian Enos nærvær, og drømmelogikken munner ut i et stort gjesp. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Scanpix
Annonse

Lune ambiente stemninger, luntende elektroniske beats og et lydbilde med kubikkmetervis romklang preger Eivind Aarsets nyeste plate Dream Logic, hans første på tyske ECM. Flyttingen til akkurat dette plateselskapet er en sentral brikke for å forstå hvorfor gitaristen som ga oss ikoniske Electronique Noire, og som formet mye av lydbildet i Nils Petter Molværs hardtslående band, skrur ned tempo og intensitet til en brøkdel på sin første studioplate på fem år.

ECM-direktør og sjefsprodusent Manfred Eicher må ha kraft av mytologiske proporsjoner i seg, som har roet så rabulistiske krefter som Evan Parker, Terje Rypdal og Edvard Vesala og nå også Aarset helt ned i bunnen av sitt dynamiske register. Dette forsynet har til nå resultert i over 1300 plater, gjennomgående med signatursoundet av luft, romklang og en behersket dynamikk. Er det mannen eller ECM-mytens kraft i seg selv som roer alle musikeres lunefulle gemytter til en harmoni med denne nær-zen-stemningen? Eller er det kanskje en helt annen mytisk autoritet som gjør seg gjeldende?

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse