00:07 - 24. februar 2012

En sirkel av løgn

Lytterne lures til å tro at forskjellene innen klassisk musikk er viktige, mens de i realiteten er minimale, sier NRK-journalist Halfdan Bleken.

Kulturelt problem: Halfdan Bleken har jobbet som musikkjournalist i 18 år i NRK P2s klassiske musikkavdeling. I åtte av dem ledet han programmet Blindebukk, men fikk etter hvert betenkeligheter med konseptet. Bleken sammenligner eksperter på klassisk musikk med vinsnobber og kritiserer bransjen for en ukultur hvor både musikken og publikum taper. Foto: Siv Dolmen

Har du noen gang hørt et klassisk musikkstykke i to versjoner, og tenkt: «Jeg hører ikke forskjell»? På dirigentene, klangen, tempoet, solistene eller stemningen? I så fall befinner du deg høyst sannsynlig utenfor det klassiske musikklivet. For dem som er innenfor, er alt åpenbart. Men hvor store er egentlig disse åpenbare forskjellene? NRK-journalist Halfdan Bleken har syv års klassisk musikkutdannelse, og flere års yrkesaktiv praksis som fløytist bak seg.

– Forskjellene mellom de kjente dirigentene er i virkeligheten minimale. Og de forskjellene som finnes, er betydningsløse, sier han.

 

Annonse