Annonse
14:19 - 24. mai 2012

Den største stemmen

Fra Platehylla: Flere bør dra innom Kirsten Flagstad-museet i Hedmark, og flere bør lytte til platene hennes.

Sang for hjertet: Kirsten Flagstad
Annonse

Snakkes det nok om Kirsten Flagstad her i landet? Fatter vi hennes storhet? Gamle helter ruster visstnok ikke. Minnene om og stemmen fra vår største operadiva vil vi alltid ha tilgjengelig. Men vi snakker ikke om fru Flagstad i samme vendinger som Heyerdahl, Ibsen og Amundsen.

Jeg kan ikke si om det er med rette, eller om hun blir utsatt for urettferdig behandling. Men jeg måtte til utlandet for å ane hvilket navn hun har der. For mange år siden var jeg i New York på besøk hos en ny sangpedagog, og første time ble blant annet brukt til å snakke om nettopp Kirsten. Det var de som brakte henne på bane. «Å, er du fra Hamar?» spurte de. Både mannen og kona i huset var sangere og hadde tydeligvis samme idealer. «Vi skulle så gjerne vært der», sa de. «Det var jo der hun var født. Har de et eget museum?»

Joda, litt overrasket over førsthåndskunnskapen deres fortalte jeg om det lille huset som ligger rett ved domkirken. Jeg tipper de aller færreste av hedmarkingene – for ikke å snakke om nordmenn generelt – har vært innom. «Hun var en av de aller største», sa paret. «Dere må da være ufattelig stolte av henne.» Jeg tror jeg nikket, og tankene gikk til det lille jeg faktisk hadde lyttet til Flagstad. Stor og langsom vibrato, heising på toner; alt langt, langt fra mine unge idealer.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse