Annonse
23:15 - 12. april 2012

Den lengste dagen

Det finnes veier ut av det bunnløse sirkulære mørket.

Dark II: Christina Leithe H. (2012)
Annonse

Apocalyptic Bliss åpnet passende nok på langfredagen. Det fikk jeg ikke med meg. Og det har å gjøre med dette interne presset jeg erfarer. Helgen er kanskje over, men langfredagen er det ikke. Og forkjølelsen – i dette tilfellet en klassisk «male cold» som har holdt meg liggende og syte i flere dager med et voksende fjell av brukte papirlommetørkler ved siden av sengen – er så avgjort ikke over. Dog, jeg trosset min tette nese dagen før og fikk med meg utstillingen i en tidlig fase, før jeg – som jeg har for vane når jeg går utenfor døren – raderte resten av natten i et dekadent kaos av taxibiler, gatehjørne-transaksjoner, dyr sprit og piller med rød triangel på pakken. Apocalyptic Bliss, indeed.

Bunnløst mørke. Utstillingen er blitt til som en form for presisering av galleristen selv, i forhold til det hun tidligere i en serie essays har definert som «romantisme» – en tendens som under forskjellige navn forlengst er blitt skrevet inn i den nære kunsthistorien – og som her blir presentert, kanskje til og med oppgradert, som «romantisk konseptualisme». Noe som høres ut som en korrekt benevnelse på det vi for noen år tilbake henviste til som emo-konseptualisme (noen som fortsatt husker den?).

Selve episenteret for denne retningen – uansett hva vi kaller den, det bunnløse sirkulære mørket i Sverre Mallings Forest/Black Hole – er til stede, sammen med en håndfull andre usual suspects. I et her og nå går utstillingen i revers for meg; gjennom et tiår av nordic darkness, mørk romantikk og målrettet selvdestruksjon – og la oss være oppriktige, det har vært en fantastisk tid – kommer utstillingen i noen grad som en bekreftelse på hva vi allerede vet. Men vi skriver 2012, og det fine med denne utstillingen er ikke å bli minnet på noe av dette, men de spor til en tenkt fremtid, muligens en vei ut, som får lov til å utkrystallisere seg innenfor denne konteksten.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse