Annonse
15:38 - 29. november 2012

De som bare nesten fikk det til

Her er 45 soulsingler i en boks. Dette er historien om dem som ikke skrev historie, ikke solgte plater og ikke engang ble «smått legendariske»

Boksåpnere: Det nesten-talentfulle bandet Suspiscious Can Openers fra Colombus i Ohio spilte inn «Fever In Your Hotpants», uten at publikum tok notis. Foto: Numero Group
Annonse

Det syv mann store soulbandet fra Columbus i Ohio hadde en Vietnam-veteran som frontfigur, og en blåseseksjon som knapt var uteksaminert fra videregående. Men de manglet navn. Derfor skriblet saksofonisten Ron Johnson ned «Suspicious Can Openers» på en lapp og la den i hatten, blant diverse mer eller mindre spektakulære alternativer. Tanken var å gi lytteren følgende mangetydige beskjed: «Vi åpner deg opp.»

Året var 1971, Suspicious Can Openers spilte på klubber på kveldene, øvde av og til på dagene, men det ble liksom aldri til noe. Bandets manager mistet ikke troen. Han startet etiketten Mo Soul, og ga ut den småhaltende singelen «Fever In Your Hotpants», en nokså forglemmelig psykedeliafunklåt. Men også den fislet ut i intet, samtidig som medlemmene fikk familie, en ny hobby eller kløe i reisefoten. Det nesten-talentfulle bandet Suspicious Can Openers var snart historie.

Men nå er singelen, som i 2009 ble solgt for rundt 900 dollar på nettauksjon, tilbake i lyset. Det anerkjente retroselskapet Numero Group ga nettopp ut en mastodont av en boks: Eccentric Soul: Omnibus vol. 1, bestående av 45 syvtommere fra støvete, skyggefulle og unnselige hjørner av USA. På kjøpet følger en bok som forteller 45 tilhørende historier, alle beslektet med den til Suspicious Can Openers.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse