07:16 - 31. august 2012

De nye mellomlederne

Schibsted-avisenes kutt viser redaktørrollens minkende frihet og økende pengefokusering.

Enhet: Fra venstre Aftenpostens redaktør Hilde Haugsgjerd, Bergens Tidendes redaktør Trine Eilertsen, Fædrelandsvennens redaktør Eivind Ljøstad og Stavanger Aftenblads redaktør Lars Helle.

I forrige uke ble det kjent at Schibsted-konsernet skal kutte 500 millioner kroner i utgifter de kommende årene. 400 av dem skal tas fra budsjettene til Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen, som til sammen kan miste opp mot 350 medarbeidere.

Da kuttene ble annonsert, ga redaktørene i de fire avisene unison støtte til spareplanen. Trine Eilertsen i Bergens Tidende uttalte at avisen kommer til å få et «dypere og bredere tilbud på nett og mobil» som følge av kuttene. Lars Helle i Stavanger Aftenblad mente at avisen vil være sterk og vital, fordi «vi blir enda mer oppmerksomme på bruken av tid og penger». Hilde Haugsgjerd i Aftenposten uttalte at avisen «tar kutt for å bevare kvaliteten».

Er dagens redaktører redusert til håndlangere for avisens eiere? Eller for spørre med tidligere VG-redaktør Ola Thommessen, som i 1910 gikk av og grunnla Tidens tegn etter en konflikt med VGs eier Olaf Madsen: «Skal hodet eller portemonæen være den ledende kraft i pressen?»

Annonse