Annonse
21:43 - 23. februar 2012

Dansen rundt slangemennesket

Omsider får Skrik-familiens stussligste fetter sine 15 minutters internasjonale berømmelse.

Salg og spetakkel: Olsen-familiens versjon av Skrik har i over hundre år levd en tilbaketrukket tilværelse. Nå skal det ut og slå prisrekorder. Foto: Sothebys / Scanpix
Annonse

450 millioner kroner. 800 millioner kroner, 900 millioner. Hørte vi milliarden? Ja, hva sier den solbrillekledte saudiarabiske hedgefond-investoren der borte i hjørnet? 

Denne uken lanserte forretningsmannen Petter Olsen det som må være hans mest corny idé så langt: å finansiere et planlagt privat Munch-museum ved å selge samlingens eneste virkelige verdensstjerne. Oppstyret rundt det annonserte salget av Skrik, som skal under hammeren i en garantert proppfull sal i New York i mai, viser at selv ikke femti år med popkunst og postmodernisme har klart å utslette tanken om originalens okkulte kraft – ikke engang for verdens mest kopierte og reproduserte kunstverk. Tenk, det er Munchs egne streker! 

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse