Annonse
14:10 - 02. august 2012

Cathy Berberian – den perfekte sangerinne

Fra platehylla: Sangere kan bli utsatt for mange stigmatiseringer.

MagnifCathy: For de som er interessert i sangere som ikke er operasangere.
Annonse

Sterkest er vel den med blonde sopraner og intelligens, skjønt teorien har sjelden rot i virkeligheten. Videre er det slik, at er du klassisk sanger, blir du av «mannen i gata» fort satt i båsen Operasanger, selv om du slett ikke synger opera, men tar for deg av all annen fantastisk vokalmusikk som ikke er opera. Og synger du opera, kan du slett ikke synge annet – mener mange.

Jeg er faktisk enig i at mange operasangere ikke kan synge annet enn opera, og da blir de sangerne som behersker mange og særdeles ulike stilarter svært, svært forbilledlige.

En av mine slike store forbilder er sangerinnen Cathy Berberian. Hun var gift med komponisten Luciano Berio i 14 år, og ble kanskje berømt også gjennom dette. Men det hersker ingen tvil om at hun virkelig har fortjent all berømmelse hun har fått. En mer komplett sanger skal man lete lenger etter – både i fortiden, samtiden og nåtiden.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse