Annonse
12:05 - 05. juli 2012

Begjærets dunkle mål

De nakne guttene på skateboard brenner seg fast.

Gjør inntrykk: Nakne gutter på skateboard i et nedfrossent Tromsø i Anti-Reproductive Mating Ritual.
Annonse

Etter hvert kom jeg meg tilbake til Bergen, opptil flere ganger til og med, så jeg fikk til slutt sett utstillingen med verdens mest attraktive katalogforside. Blank leppestiftrosa med gul tekst, og det etterhvert ikoniske videostillbildet av Marit Følstad som presser inn en banan i munnen, med den norske samtidskunstens mest intense blikk stirrende rett inn i kameraet. Et bilde mange har sett, fra en videoinstallasjon langt færre har fått med seg. Selvfølgelig er den her, sammen med en balansert miks av the usual suspects og ymse navn fra de marginale delene av kartet (med andre ord utenfor Skandinavia).

Spørsmålet som fallisk reiser seg som et utgangspunkt for utstillingen, er hvordan kunstnere velger å kanalisere eller ta opp seksualitet i sitt arbeid. Mest ta opp, selvfølgelig – det er generelt få eksempler på verdensbasis på kunstnerisk praksis som er basert på en faktisk seksuell impuls. Og hvis de er der, kommer de heller sjelden ufiltrert og overbevisende.

Det antatt erotiske blir som oftest heller brukt enten for å pushe ymse motstridende agendaer – alt fra feministisk teori til revolusjonær praksis – eller ganske enkelt for å bygge opp under en kunstnerisk identitet. Og noen ganger som et terapeutisk våpen, og en metode for å orientere seg i en seksualitet som overhodet ikke er gitt på forhånd.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur