Annonse

Annonse

23:53 - 15. mars 2012

Beat Bop

Rammellzee vs. Jean-Michel Basquiat

Beat Bop: Omslaget til den sagnomsuste singelen er tegnet av Jean-Michel Basquiat.

I anledning utstillingen Rammelzee – The Equation: The letter Racers, som åpnet på Suzanne Geiss Company i New York for en uke siden, passer det å plukke frem Rammellzee og K-Robs vinylsingel Beat Bop. Ja, den med håndmalt cover og produksjon av billedkunstneren Jean-Michel Basquiat som koster deg 10 laken.

Historien bak denne utgivelsen er like unik som lyden festet i rillene. Graffitiwriteren, Gothic Futurism-teoretikeren og rapperen Rammellzee hadde et til tider turbulent vennskap med Basquiat. Myten forteller at etter en krangel ville billedkunstneren avgjøre striden med en klassisk rapbattle i studio. Da han viste sine rim til Rammellzee før innspillingen, lo sistnevnte, rev papiret i stykker og kastet Jean-Michel på dør.

Sammen med rapperen K-Rob låste han seg inne i studioet og gikk ikke ut før de hadde festet den episke ti minutter lange låten «Beat Bop» på tape. Duoen bestemte seg for at back and forth-rappingen skulle ta form som et rollespill. Rammellzee skulle være den dopavhengige halliken på hjørnet, mens K-Rob var en skolegutt på vei hjem, med fristelse og synd i alle sidespeil. Etter hvert som stiften sirkler seg inn mot midten, går tekstene fra å være enkle sosialrealistiske observasjoner og rene kamprim til å bli mer og mer abstrakte. Rapperne leker seg med nasale stemmer og lettere kaotisk ordlek.

Selv om Rammellzee senere hevdet at Basquiat kun tok regningen, er det liten tvil om at Basquiats produksjon og utforming av plateomslaget har sementert klassikerstatusen. Beaten starter, som rappingen, i et klassisk old-school modus i ingenmannsland mellom sløv disko, dyp bass- og congadreven funk og tidlige trommemaskiner. Midt i låten snur Basquiat det hele på hodet, med en utstrakt bruk av ekko og klang på vokalen, forvrengte fiolinpartier og lag på lag med perkusjon og sonisk krimskrams, fremført av musikerne Al Diaz og Eszter Balint.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse