Annonse
22:35 - 25. oktober 2012

Ansikt til ansikt

Margreth Olins opprivende dokumentar De andre følger barn som forståelig nok ikke vil bli voksne.

I limbo: Margreth Olins film følger blant andre Husein fra Afghanistan.Foto: Norsk Filmdistribusjon
Annonse

Det ligger et grotesk paradoks innebygget i den norske modellen: Jo rausere og mer godhjertet velferdsstat vi bygger opp, dess dypere og mer brutal blir kløften mellom menneskene som står utenfor velværet, og vi som befinner oss innenfor. Få land i verden kan slik sett skilte med et like dramatisk skille mellom rettighetene til immigranter som får innpass, og de som ikke får det. Brutaliteten i denne tilfeldige grenseoppgangen vil nødvendigvis være mest uforståelig og skadelig for barn.

«Skal vi bare slippe inn alle som kommer hit da?» er den sedvanlige innvendingen mot filmer, bøker og artikler som setter asylsøkere uten oppholdstillatelse i et sympatiserende lys. Denne kritikken har allerede rukket å bli poengtert flere ganger i anmeldelser av Margreth Olins nye dokumentar De andre. Det er en lettvint og lite interessant innsigelse.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse