Annonse
20:07 - 16. februar 2012

Alvorlig fortalt

Filmfestivalen i Berlin var preget av beretninger om den politiske vekkelsen som har hjemsøkt Europa. Lar det seg gjøre å lage god film om krisetider?

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Ifølge bransjeavisene var det et rekordår for oppkjøp av lettfordøyelige og hjertevarme komedier her på filmfestivalen i Berlin – åpenbart drevet av et håp om at et økonomisk deprimert publikum mest effektivt lokkes inn i kinosalene med latter. Men det offisielle filmprogrammet ellers var stort sett alvorspreget: langt mer egnet til å minne festivaldeltakerne om knipen som Europa gjennomlever, enn å gi dem eskapistiske oppmuntringer.

Noen av filmene var så aktuelle at de minnet om nyhetsreportasjer. Andre hadde et historisk, eller mer allegorisk, blikk på situasjonen. Occupy-bevegelse, finanslogikkens dominans, markedsmakt, demokratisk underskudd og økende innvandringsfiendtlighet var gjengangere. Vektige temaer, uten tvil. Men er de egnet for filmatisering?

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse