Annonse
14:38 - 19. desember 2012

Alternativ julemusikk

For et par år siden kom jeg over en plate inneholdende noe av det vakreste jeg vet. Jeg har gledet meg til å skrive om denne musikken, og endelig er tiden kommet.

Dramatisk dirigent: John Eliot Gardiner.
Annonse

Hvor mange Bachs Juleoratorier eller Händels Messiaser har du hørt i år – enten live eller på plate? Hvis du er lei av den forutsigbare julemusikken og ønsker å oppleve klassisk musikk som setter julen i et annet perspektiv, kan du gjøre som jeg gjorde for et par-tre år siden. Min mann – som er stor fan av den franske komponisten Hector Berlioz – nevnte i forbifarten at jeg kunne jo sjekke ut hans oratorium L’enfance du Christ. Visst var jeg fra før av både oppmerksom på og glad i Berlioz’ musikk, men jeg ante ikke at han hadde et oratorium – et juleoratorium til og med!

I motsetning til andre oratorier forteller ikke L’enfance du Christ om Jesu fødsel, men vi rykker noen dager lenger frem, da Maria, Josef og Jesusbarnet flykter fra Herodes’ soldater til Egypt. Stykket er et oratorium i ordets rette forstand, altså på en måte en opera, bare at det hele har bibelsk tilknytning. I første del møter vi Herodes da han beordrer alle guttebarn under to år drept. Annen del forteller om flukten til Egypt for Maria, Josef og Jesusbarnet, og i siste del ankommer de Egypt, hvor de blir tatt godt imot av ismaelitter. Faren er over og oratoriet slutt.

Med dette flotte og dramatiske verket er vi tilbake hos dirigenten John Eliot Gardiner. Hans versjon av musikken ble gitt ut i 2001, og han har som vanlig med seg et stjernelag av solister. Anne Sofie von Otter og José van Dam gjør en glitrende jobb. Men en av hovedgrunnene til å høre på denne innspillingen er tenoren Anthony Rolfe Johnson. Han døde dessverre for et par år siden, og led de siste årene av Alzheimer. Men i denne innspillingen er han på høyden. Han synger rollen Le Récitant – evangelisten, kan vi vel si. Noen tenorer synger slik at man blir opphengt i at det er en tenor som synger, men Johnson synger slik at man glemmer nettopp dette. Det er svært vakkert og uttrykksfullt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse