Annonse
15:02 - 19. januar 2012

Alle rettigheter

Victoria Pihl Lind viser at ikke bare retttighetene, men også det politiske ansvaret må være universelt.

Universelt: Victoria Pihl Lind lar Torbjørn Davidsen lese opp det som burde være grunnleggende rettigheter i videoverket Universalman (2011).
Annonse

Det er spartansk og effektivt når Victoria Pihl Lind har sin andre utstilling på Maria Veie. To relativt korte og tekstbaserte videoarbeider fordelt på to etasjer, synkronisert slik at den ene starter når den andre slutter.

Vulkansk presisjon. Min gamle venn Torbjørn Davidsen fra teatergruppen De Utvalgte forekommer i begge. Først som en mann bak frontruten til en lastebil (det står så i pressemeldingen, men vi ser aldri selve bilen der ansiktet konsekvent er filmet i close-up gjennom det flekkete glasset, så det kan like gjerne være en sånn liten el-bil som de som har råd til å være miljøbevisste kjører rundt i). Etter en stunds innledende stillhet med fraværende blikk åpner han munnen og leser opp det som burde være grunnleggende, og nettopp universelle, rettigheter. Tak over hodet, frihet til å velge, ikke gå sulten, et cetera.

Settingen, i kombinasjon med det halvt fraværende blikket – som satt han dypt nedsenket i sine egne tanker – gjør formidlingen av disse rettighetene lett eruptiv, som kom de opp med vulkansk presisjon, helt ferdigformulert, fra selve fundamentet til den antatt demokratiske verden – noe de jo også gjør.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse