04:00 - 02. september 2011

Vilje til liv

Terrence Malicks ambisiøse og impresjonistiske mesterverk The Tree of Life tar oss med på en forbløffende reise fra universets spede begynnelse og frem til i dag.

Filmatisk nybrottsarbeid: Som filmskaper har Terrence Malick alltid befunnet seg et sted mellom presis realisme og fri poesi. Og i The Tree of Life tar han den helt ut. Her Sean Penn som karakteren Jack. Foto: SF Norge

De fleste filmer om oppvekst og barndom har en fortellermessig kontinuitet og formfullendthet det ikke er så lett å kjenne seg igjen i. For hva består våre første minner av? Handler det ikke mer om små usammenhengende bruddstykker enn om hele velpoengterte historier? Et merkelig lysglimt på en vegg. En fargerik ball som triller under et bord. Smerten ved å rense et sår med jod. En sølepytt i hagen.

I slike flytende glimt beskriver Terrence Malick de første leveårene til Jack i en idyllisk Texas-forstad på 1950-tallet. Her er ingen narrativ logikk, intet tydelig plot. I stedet fremstilles Jacks barndom som en virvlende impresjonistisk reise, der små detaljer formidles med instinktiv presisjon, som om de oppleves for første gang. En ny bror kommer til verden. Nysgjerrighet. Sjalusi. En lekekamerat. Morens kjærtegn. I et lite glimt leder faren en uforstående Jack vekk fra en mann som spreller i et epileptisk anfall. Å vokse opp er i Malicks øyne en kontinuerlig megling mellom skuffelser, farer, fristelser, smerter, ubehageligheter – og intense gleder.

Tilbake til start. Gledene kommer hovedsakelig fra moren (Jessica Chastain), smertene fra faren (Brad Pitt). Den arketypiske todelingen mellom barmhjertig nåde og nådeløs natur etableres i åpningen av The Tree of Life hvor morens voice over beskriver to mulige livsførsler: Enten kan man fokusere på tilgivelse og mildt godta fornærmelser og krenkelser. Eller man kan lete etter grunner til å være misfornøyd, og aktivt oppsøke konflikter. Motsetningen strukturerer resten av filmen, enten det dreier seg om Jacks oppvekst – eller universets opprinnelse.

Annonse

Mest lest

Siste