Annonse
14:58 - 22. desember 2011

Totalrenovering

David Finchers filmatisering av Stieg Larsson hever materialet betraktelig, men er like fullt uvettig sløsing av talent.

Annonse

Millioner av verdens krimlesere kan umulig ta feil: Stieg Larssons verdensomspennende suksess Menn som hater kvinner må da være – om ikke et kunstnerisk mesterverk – så i hvert fall en spesielt kløktig kriminalfortelling? På ingen måte. Den har en ueffektiv fortellerstruktur, et kjedelig og tidvis klossete språk, samt et svært lite troverdig, og usammenhengende plott. Den svenske filmatiseringen fra 2009 gjør et forsøk på å stramme inn, men klarer verken å skape et rimelig univers, sammenheng i historien, eller skjule et smertelig åpenbart faktum: hvor ordinær kjernen i boken er.

Regissør Fincher (The Social Network) og manusforfatter Steven Zaillian (Schindlers liste) har med andre ord sluppet å gå til verket med en følelse av at ingenting kan forbedres. Paradoksalt nok er det på mange måter mer takknemlig å filmatisere en dårlig bok enn en fantastisk god en. Fallhøyden blir mindre, potensialet større.

Sarte Salander. Den engelske tittelen setter klokelig det mest fascinerende ved materialet i sentrum: Lisbeth Salander. Denne radmagre, gothbleke datatryllekunstneren med den temmelig fandenivoldske innstillingen til rettferdighet, bidrar med sårt tiltrengt originalitet og uforutsigbarhet, og får i Rooney Maras tolkning dessuten en foruroligende blanding av sensualitet og hudløshet. Daniel Craig gjør sitt beste som økonomijournalisten Mikael Blomkvist, men flatere hovedperson i en krimfortelling skal du lete lenge etter: Skal vi tro boken er han den siste rettskafne journalisten i Sverige hvis eneste feil er at han lar betatte kvinner i alle aldre få ligge med ham.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse