Annonse
04:00 - 28. januar 2011

To nye f-ord: «Taliban» og «lesbisk»

Populær film uten handling nektes vist i Pakistan.

Bedagelig: Men Slackistan blir ikke vist på pakistanske kinoer. Foto: SAIFF
Annonse

Tirsdag denne uken kom nyheten mange filmelskere i Pakistan har fryktet. Filmen Slackistan vil ikke bli vist på landets kinoer. Det ble klart etter at det pakistanske filmtilsynet (CBFC) har diskutert saken i to og en halv måned, skriver The Guardian. Noen av årsakene: bruken av ordene «Taliban» og «lesbisk», diverse banneord på engelsk og urdu, scener der karakterene drikker, vitsing om skjegg: «Mitt skjegg er lengre enn ditt.»

Festivalvinner. Filmen er regissert av Hammad Khan, og handler om en gruppe ungdommer i Pakistans hovedstad Islamabad, som slacker. De er rundt tyve, og nettopp ferdige med videregående. Mens venter på at noe skal skje, holder de hverandre med selskap og driver bedagelig rundt i storbyen, med spake kunstneriske ambisjoner i bakhodene. Lite skjer. Regissøren uttalte i høst at filmen var inspirert av hans egen tilværelse som 21-22-åring i Islamabad. Dette i et interjuv på Raindance TV (tv-kanalen til Raindance Filmfestival).

Slackistan har hatt suksess på festivaler blant annet i England, USA, India og Emiratene. Det pakistanske publikummet kaller CBFCs forbud hyklersk, siden både Holly-, Bolly- og Lollywood-filmer til stadighet slipper gjennom sensuren. Lollywood er en Lahore-lokalisert pakistansk filmindustri, der filmene ligger tett opp til Bollywood-modellen. Alle disse tre industriene lager filmer som er adskillig mer vovet enn Slackistan, som er en realistisk independent-film om pakistansk middelklasseungdom slik de lever i dag.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse