Annonse
04:00 - 05. august 2011

Solens president

Møt komponisten Alejandro Jodorowsky (født 1929).

Alejandro Jodorowsky
Annonse

På visittkortet hans burde det stått skrevet: President over solen, månen og den bittelille jordkloden. For Jodorowsky er selve inkarnasjonen av en større-enn-livet-og-døden-figur. Han har skapt klassiske filmer og teaterstykker med Panikk!-bevegelsen i Mexico, og produsert grafiske noveller med Moebius og Juan Gimenez. Og da glemte jeg nesten at han har utviklet sitt eget spirituelle system, La Psicomagia, og er blitt en av klodens ledende tarotkort-lesere.

Da Jodorowsky besøkte Kunstwerke i Berlin nylig, så man hvilken kult som kneler for ham. Utenfor lokalet, med maksimal plass til 300, dannet det seg en kø nedover Auguststraße på nærmere 1500 personer. Køen besto av tilhengere utkledd som karakterer fra Jodorowskys univers, tegneserienørds, kunstkuratorer og pønkergjøglerveganere som ville ha svar på hvorfor han bruker så voldsomt mange døde dyr i filmene sine. Jodorowsky skuffet ingen. Han svarte på deres spørsmål i gåter og lignelser, fikk kyss av kvinnelige fans og fortalte at han lager en oppfølger til El Topo, som skal slippes rett på nett i 2012.

Jodorowsky er hovedsakelig kjent for å ha skrevet og regissert filmene El Topo (1970), The Holy Mountain (1973) og Santa Sangre (1989), som han henholdsvis har beskrevet som sin første sønn, sin trøblete sønn og sin perfekte sønn. Da Jodorowsky slapp syrewesternfilmen El Topo, ble den raskt et fenomen på kunstkinoene på Hudson Street i New York. Historien skal ha det til at Yoko Ono og John Lennon var til stede på en visning, og likte filmen så godt at de ba Beatles-manager Allen Klein fullfinansiere hans neste prosjekt, The Holy Mountain. Filmen handler om en Jesusskikkelse, som sammen med et utvalg av solsystemets mest durkdrevne banditter blir ledet av en alkymist til det hellige fjellet som kan gi evig liv. Alkymisten oppsummerer den brokete handlingen best med selvrealiseringssentensen: «Dere er møkk. Dere kan forvandle dere selv til gull.» Inspirert av filmens suksess ville Klein at Jodorowsky skulle regissere en filmversjon av The Story of O. Da han på dette tidspunktet var på en åndelig reise for å utforske sine feminine sider, nektet han, og rømte til Paris. Som straff stoppet Klein alle visninger av Jodorowskys verker i over tredve år.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse