Annonse
04:00 - 29. april 2011

Poff!

Sathya Sai Baba har tryllet frem sin siste klokke, og etterlater seg millioner av sørgende tilhengere verden over.

Allestedsnærværende ikon: Sathya Sai Baba var for sine tilhengere et levende bevis for at alle religioner dypest sett handler om den samme guden, de samme sannhetene og de samme historiene.
Annonse

Den indiske læreren og religionsstifteren Sathya Sai Baba døde 1. påskedag 2011, 24. april. Hvordan skal man tolke dette? Sai Baba var (blant annet) en inkarnasjon av Jesus Kristus, og i likhet med kristendommens Messias kunne han helbrede de syke, vekke døde til live og hadde materien i sin makt. Sistnevnte egenskap beviste han både gjennom å multiplisere matvarer og ved å trylle frem klokker, blomster, hellig aske og andre fysiske gjenstander. Betyr dødsdagen at guruen nå har gjenoppstått i en annen form? «Sathya Sai Baba er ikke lenger med oss fysisk. Han forlot sitt jordiske legeme på grunn av svikt i hjerte-/lunge-systemet,» het det i den offisielle uttalelsen fra Sai Babas organisasjon.

Sathya Sai Baba var ikke bare en inkarnasjon av Jesus, han ble også sett som en avatar av den svært populære hinduiske guden Krishna. Derfor var få overrasket da partilederen i det hindunasjonalistiske partiet BJP, Nitin Gadkari, straks etter guruens dødsfall reiste til bevegelsens hovedkvarter i Puttaparthi i delstaten Andhra Pradesh syd i India, for å vise sin respekt. Først og fremst hevdet den avdøde imidlertid å være en inkarnasjon av den folkekjære guruen Shirdi Sai Baba (1835–1918), som bodde i en moské og fulgte hinduismens leveregler, og som regnes for å være en hellig mann både av hinduer og muslimer i India.

 

Annonse