Annonse
04:00 - 22. juli 2011

Kongekamp

Stortingets presidentskap avviste i vår forslaget om et monument over Christian Fredrik. Presidentskapet mente forslaget ikke var godt nok begrunnet. Her gir tidligere kulturminister Lars Roar Langslet den etterlyste begrunnelsen: Uten Christian Fredrik ville Norge i dag ha vært tre-fire svenske len.

Konge i fem måneder: Dette er ikke artikkelforfatteren som ung mann, men Christian Fredrik, Konge av Norge fra mai til oktober 1814. Foto: Wikimedia
Annonse

Det har vært tilløp til pressedebatt om vi bør få et monument i Oslo over Christian Frederik, Norges konge i 1814, for omsider å gi ham den heder han fortjener, i riksjubileet 2014.

Allerede i 1914 var det forberedt en bred aksjon for å få reist et slikt monument, men så kom verdenskrigen, og saken ble lagt bort.

I 1999 ble den reist på ny i en appell til Stortinget, undertegnet av samtlige parlamentariske ledere, tidligere stats- og utenriksministere, Oslos ordfører og så videre. Men nå har presidentskapet - foreløpig (?) og iallfall svært overraskende - sagt nei til forslaget.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse