Annonse
04:00 - 22. juli 2011

Kongekamp

Stortingets presidentskap avviste i vår forslaget om et monument over Christian Fredrik. Presidentskapet mente forslaget ikke var godt nok begrunnet. Her gir tidligere kulturminister Lars Roar Langslet den etterlyste begrunnelsen: Uten Christian Fredrik ville Norge i dag ha vært tre-fire svenske len.

Konge i fem måneder: Dette er ikke artikkelforfatteren som ung mann, men Christian Fredrik, Konge av Norge fra mai til oktober 1814. Foto: Wikimedia
Annonse

Det har vært tilløp til pressedebatt om vi bør få et monument i Oslo over Christian Frederik, Norges konge i 1814, for omsider å gi ham den heder han fortjener, i riksjubileet 2014.

Allerede i 1914 var det forberedt en bred aksjon for å få reist et slikt monument, men så kom verdenskrigen, og saken ble lagt bort.

I 1999 ble den reist på ny i en appell til Stortinget, undertegnet av samtlige parlamentariske ledere, tidligere stats- og utenriksministere, Oslos ordfører og så videre. Men nå har presidentskapet - foreløpig (?) og iallfall svært overraskende - sagt nei til forslaget.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur