Annonse
04:00 - 11. mars 2011

Jungelstemning

Den thailandske gullpalmevinneren Apichatpong Weerasethakul regisserer ikke filmene sine. Han lar dem vokse til de blir overrumplende og frodige som jungelkratt.

Flyter sammen: – Det rasjonelle og overnaturlige er i liten grad gjensidig utelukkende størrelser her i Thailand, sier regissør Apichatpong Weerasethakul.
Annonse

Å se en film av Apichatpong Weerasethakul er i hovedsak en forvirrende erfaring. En slags utvidet opplevelse av å se navnet hans for første gang. Du aner ikke hva det betyr, eller hvordan det skal tydes (kan det være en spøk?). Men du formoder det er fra sydligere breddegrader, og vet at det er annerledes.

Den velfortjente vinneren av fjorårets Gullpalme i Cannes Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv – som nå vises på norske kinoer – er intet unntak fra den regelen. Tid, virkelighetsplan og logisk-realistiske sammenhenger har det med å blandes sammen, eller forsvinne fullstendig.

Blandings. I alle hans fire spillefilmer siden debuten i 2002 har den 40-årige regissøren behandlet filmens klassiske konvensjoner på stemoderlig vis. Mange tolker den sirkulære og tidvis tidsoppløste strukturen som en del av en buddhistisk tradisjon. Men på telefon fra Bangkok er ikke Weerasethakul helt enig i det:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste