04:00 - 01. juli 2011

Hjelpemiddel-sentralen for ungdom

Det rare er ikke at biblioteket i Asker låner ut skateboard. Men hvordan skateboard har gått fra å være forbudt til å være overalt, som det fremste tegn på liv.

Fremtidsdilla: Ungdomsbibliotekar i Asker Helene Nylen låner ut skateboard til de som vil ha. Thomas (13) foretrekker s-board, men poserer villig. Foto: Håkon Gundersen

Som det kokte blant bibliotekarene på tirsdag! En høflig forespørsel «til alle» var gnisten som avfødte prinsippdebatt: «Hva skal biblioteket være?» Dette er en gjenganger, og litt kjedelig etter hvert, men diskusjonen om hvorvidt biblioteket i Asker gjør klokt i å låne ut skateboard vitner om at tenkningen om bibliotekets fremtid har kommet noen hakk videre det siste året. Man er ikke lengre unisont enige om at biblioteket er en møteplass, et sted å være, et sted å henge, et sted hvor bøker bare er ett av mange medietilbud, og helst bør oppta mindre plass blant alt som er av IT, altså IKT. Og man fokuserer ikke lenger like sterkt på bibliotekaren som en som absolutt ikke må si hysj.

For vekten på biblioteket som først og fremst ikke-bibliotek har vært påfallende når man som legmann en tre års tid har fulgt med på bibliotekfolkets egen diskusjonsliste, «bibliotek-norge», slik jeg for øvrig også følger med på legenes prat seg imellom, og trailersjåførenes. Og naprapatenes. Men dette handler altså om bibliotekenes omstillingsvilje, som har fortont seg som grenseløs. Derfor ventet jeg bare på hyllest av Asker biblioteks skateboardsatsing. Men så kom det tvert imot en flom av ironi og sarkasmer: «Deichmans tilbud om fiskestenger er dessverre avviklet - men Oppegård holder fortsatt stang,» sier en vittigper, og viser til informasjon om at biblioteket i Oppegård låner ut gåstaver. Mens Drammensbiblioteket låner ut gitar, ukulele og bongotrommer. Og det kan være vel og bra, som også tilbudet i England om å låne kakeformer på biblioteket. Og faktisk frø til kjøkkenhagen. (Men i frøenes tilfelle kan det vel neppe være snakk om lån?)

Tenker nytt.- Jeg ble overrasket selv, sier Helene Nylen. Hun er ungdomsbibliotekar i Asker og alt hun hadde gjort var å sende ut et spørsmål «til alle» om hvem som ville stå økonomisk ansvarlig dersom noen kom til å skade seg på skateboardet som biblioteket låner ut.

Annonse