Annonse
14:54 - 22. desember 2011

Der vi er om en million år

Simen Dyrhaug var en av sin generasjons virkelige visjonære. På den visuelle slagmarken han etterlot seg får vi spørsmålet: Hvordan vil du bli husket?

Feberhet: Detaljer fra en overveldende utstilling av Simen Dyrhaugs samlede verker. Galleriet holder åpent i romjulen.
Annonse

Det følger med spesielle utfordringer når en kunstner ikke lenger er blant oss mens arbeidet fortsetter å være tilstede. Alle – publikum, arrangør, venner og familie, hele veien ned til kritikeren (det er meg) – må nødvendigvis trå forsiktig for ikke å komme bort fra det som virkelig er viktig.

På sensommeren presenterte Lofoten International Art Festival i Kabelvåg et utvalg tegninger, men når arbeidet til Simen Dyrhaug nå for andre gang i år siver inn i en samtid som fortsatt ligger noen skritt bak ham, har den uttalte ambisjonen vært å samle absolutt alt. Det betyr i dette tilfellet en umenneskelig prestasjon der man ville ha trengt et lokale som var i hvert fall dobbelt så stort. Ambisjonen lar seg altså ikke oppfylle fullstendig.

Myriader. Dog, det er mye her; og selv etter to besøk er jeg ikke i nærheten av å ha fått med meg alt. Så er jo utstillingen også montert helt etter kunstnerens egen metode; Dyrhaugs forhold til utstillingslokalet utviklet seg i løpet av et par år ved midten av 00-tallet til en nærmest tyrannisk manøver, der nær sagt hver tomme flate ble dekket av tegninger. En presentasjonsform som på den ene siden var – og fortsatt er – fullstendig logisk innenfor et kunstnerskap som i høy grad baserte seg på feberhete, paranoide visjoner og en hallusinatorisk stream-of-consciousness. Selve det marerittaktige ved arbeidet blir jo kraftig understreket av denne presentasjonsformen, der man som besøkende uungåelig befinner seg innenfor en eneste svær tegning, bestående av myriader av motstridende informasjon.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse