04:00 - 17. juni 2011

Den gode boken

Mennene bak South Park eksellerer i musikalsjangeren.

Syngende mormoner: Åpningsnummeret «Hello» kan være den beste åpningen på noen Broadway-musikal siden Spelemann på taket, skriver Martin Bjørnersen om The Book of Mormon. Foto: NTB Scanpix

South Park-skaperne Matt Stone og Trey Parker er fremfor alt kjent som provokatører og ekstremhumorister. Sangene fra deres musikaldebut på Broadway er imidlertid sterke nok til å kunne sikre dem et ettermæle som låtskrivere.

Den for enkelte totalt uventede Broadway-braksuksessen ser tilsynelatende ut til å handle mye om sjokkeffekter. En gudsbespottende, klitorisopphengt historie om mormonermisjonærer i et politisk ukorrekt, usivilisert hjørne av Afrika, fortalt med en frekvens av bannskap som slår alle rekorder.

Det virkelig sjokkerende ved hele oppstusset er imidlertid den varierte og til dels positive responsen musikalen er blitt møtt med fra selv offisielt mormonerhold. Vi snakker tross alt om en oppsetning hvor et av signaturnumrene kulminerer i et kor som synger «Fuck you God in the ass, mouth and cunt, fuck you in the eye!». Det sier noe om hvor avvæpnende positiv grunntonen i dette prosjektet er, ikke minst overfor selve konseptet «tro». Kanskje sier det også litt om den avvæpnende styrken i en catchy, positiv melodilinje. Og hvor drevne Stone og Parker faktisk er i akkurat dét faget.

Annonse