Annonse
04:00 - 12. august 2011

Dagens plate: Immortal Nystedt

Norgeshistoriens beste plater: 100. plass.

Annonse

Det var en liten sensasjon. En cd fra et lite ukjent selskap ble nominert til to Grammy-priser. Det hadde aldri skjedd før med en norsk plate. En av nominasjonene var for beste lyd. Det gikk gjetord om lydopplevelsen fra dem som hadde fått tak i cd-en. De snakket om tredimensjonal lyd, med fem kor av sangerne plassert rundt i en stor sirkel.

Denne platen gir lytteren den beste plassen i konsertsalen; dirigentens. Du bader i stemmer og klanger, lyden kjennes som surround selv på hjemmeanlegget i stereo. Det er mye her som klaffer samtidig: dyktige produsenter med gode mikrofoner og avansert opptaksteknologi, mangestemt sang fra klare stemmer, og komposisjoner med stor klang og mild dissonans. For oss uinnvidde kunne stemningen lett minne om den sfæriske musikken i filmen 2001: En romodyssé (1968). Men der György Ligetis musikk (i korverket «Lux Aetarna») er klar, lys og kald, er Nysteds musikk varm og mørk – men fortsatt like klar.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»