Annonse

Annonse

04:00 - 28. oktober 2011

Dagens plate: Hjernen er alene

Norgeshistoriens beste plater: 24. plass.

deLillos

Hjernen er alene

Sonet, 1989

I det siste er jeg blitt opphengt i matsangene på Hjernen er alene: «Soppesmørbrød», «Mine peanøtter er ikke gode» og «Fastesangen». Tror jeg liker sistnevnte best. Det er den som åpner platen.

For jeg er veldig redd / for å bli tykk / det har jeg vært for lenge siden / da spiste jeg bare boller / og var ofte syk / Så jeg faster / jeg drikker urtete.

Mat er i det hele tatt et for lite anvendt tema i rock. Lillo-Stenbergs helt Neil Young utga riktignok den berømte «T-bone» i 1981, en ni minutter lang sang der teksten består av «Got mashed potatoes / Ain’t got no T-Bone» sunget utallige ganger. Bob Dylan sneier innom kjøkkenet i «Bob Dylan’s 115th Dream», mens på The Beatles’ White Album (1968) handler hele femti prosent av George Harrisons sanger om mat: Metaforisk grisekannibalisme i «Piggies» og mer kakeorientert mumsing i «Savoy Truffle». «You know that what you eat you are,» sang den nyomvendte vegetarianeren i sistnevnte. «Fastesangen» kan kanskje lede til å tro at også Lillo-Stenberg snuste på vegetarismen på slutten av 1980-tallet. Men med den småsarkastiske setningen «Nå skal jeg tilberede et klyster» er en viss kritikk av overdrevent grønnsaksfokus innbakt. Denne frasen gjør forøvrig sangen til et potensielt motstykke til Rune Lindstrøms – tidligere de Lillos-trommeslager, i 1989 Hare Krishna-munk – bidrag; den hinduiske hymnen «Mantra», som er nest siste låt på Hjernen er alene.

Hjernen er alene

  • Medvirkende: Lars Lillo-Stenberg (vokal, gitar, keyboards, perkusjon) Lars F. Beckstrøm (bass, vokal, orgel, gitar) Øystein Paasche (trommer)
  • Øvrige medvirkende: Preben Carling, Øystein Jevanord, Jørn Christensen, Rune Lindstrøm, Tora Ulstrup, Bitten Forsudd, Frank Riktor, Sigurd Køhn, Anne C. Mathisen, Sture Rogne, Per Vestaby, Marius Lilleslåtten og Nils Økland
  • Produsent: Jørn Christensen, Lars Lillo-Stenberg og Lars F. Beckstrøm
  • Låttitler: 1. Fastesangen (Lars Lillo-Stenberg) 2. Vår (Lars Lillo-Stenberg) 3. Sveve over byen (Lars Lillo-Stenberg) 4. Snill og smart (Lars Lillo-Stenberg) 5. Triste dager (Lars Lillo-Stenberg) 6. Balladen om Kåre og Nelly (Beckstrøm) 7. Jenter fra en liten plass (Lars Lillo-Stenberg) 8. Mine peanøtter er ikke gode (Lars Lillo-Stenberg) 9. Skulle bare være morsom (Lars Lillo-Stenberg) 10. Woo doo (Beckstrøm) 11. Parkanlegg her (Lars Lillo-Stenberg) 12. Tikk takk (Lars Lillo-Stenberg) 13. Venter på telefon (Lars Lillo-Stenberg) 14. Rendez-vous (Lars og Per Lillo-Stenberg) 15. Lebestift (Lars Lillo-Stenberg) 16. Hjernen er alene (Lars Lillo-Stenberg) 17. Den feite mannen (Beckstrøm) 18. Mørke Mathilde (Lars Lillo-Stenberg) 19. Soppesmørbrød (Lars Lillo-Stenberg) 20. Kunstig og kulørt (Lars Lillo-Stenberg) 21. Mantra (trad.arr: Lindstrøm) 22. Hva har du tenkt?

I «Soppesmørbrød» sidestilles Ola Nordmanns kvaler ved overfylte matfat med fattigdom og sult i varmere deler av verden.

Soppesmørbrød særlig kantareller / Mm mm mm / Deilige pannekaker rett fra panna / Yeah yeah yeah / Oliven smaker vondt syns jeg / Det spiser ikke jeg / Og gammelost det har jeg aldri smakt / Nei fysj a meg / Så jeg kan tenke på dem som sulter / Alle de tynne barna / Hvor tennene bare faller av.

Et politisk statement? Kanskje, men det vanskelig å få tak på hva den innebærer.

Den tredje matsangen viser en uvanlig besk Lillo-Stenberg. Var han fyllesjuk, kanskje? «Mine peanøtter er ikke gode» er rocka, og her har vokalisten en dårlig dag, det berømte lilloske skråblikket på gatelivet er grettent. Og hvem har noensinne smakt vonde peanøtter? Ikke jeg i hvert fall, men jeg kan ha hørt om dem.

Tittelkuttet på platen regnes som en av Lillo-Stenbergs største tekstmessige og musikalske bragder. Sammen med blant andre «Sveve over byen», «Hva har du tenkt?» og «Parkanlegg her» gjør den Hjernen er alene til en glad plate der de tunge, eksistensielle spørsmålene masseres inn i solfylte poplåter, og til en bauta i ny, norsk musikkhistorie. Men det er matlåtene som gir albumet en tvist, en surrealisme, en snert og en ekstra, uhåndterlig dimensjon. Det er matlåtene som får oss til å skjønne at det er deLillos vi hører på, og ikke et hvilket som helst annet bra rockeband.

Annonse