04:00 - 29. april 2011

Da staten tok grep om rocken

Hver natt til 1. mai på slutten av 1970- og begynnelsen av 80-tallet ble Karl Johans gate en krigssone. Myndighetene var desperate, men fant til slutt løsningen: å gi ungdommen rock.

Gateslag: Karl Johans gate natt til 1. mai 1980. For tredje år på rad var gaten forvandlet til en slagmark. Skuelystne reiste inn til Oslo fra omkringliggende steder for å få med seg nattens begivenheter. Foto Erik Thorberg/Scanpix

Denne historien starter på den tiden hvor det var for jævlig å være ung. Det er det kan hende fortsatt, på mange måter, men dagens ungdom har ikke det samme behovet for å kringkaste det til verden som 1970- og 80-tallets ungdom hadde. Selv er jeg født rett før 70-tallet bikket over til 80-tall, og husker ikke annet enn etterdønningene; «Livet er for kjipt» med Lars Kilevold på radioen, og en film om arbeidsløs ungdom som laget piratradio i Nord-Norge – den kunne lånes på biblioteket. Ungdom som sloss med politiet natt til 1. mai, og bølgen av husokkupasjoner i Oslo og andre byer, var jeg for liten til å forstå noe av.

 

Vilt. Derfor er det litt vanskelig å fatte hvor vilt det faktisk var i Oslo sentrum disse nettene, flere år på rad. Det startet i 1978, da politiet kom for å rydde slottsparken for hasjrøykere. 200–300 unge satte seg til motverge, og det brøt ut slåsskamp. Demonstrantenes var rustet med brostein, flasker og jernstenger, politiet svarte med køller, hunder og hester. Det var «totalkrig mot klassepurken».

Annonse