Annonse
20:52 - 17. november 2011

Intet nytt fra østfronten?

New York-rappen leter fortsatt etter sine redningsmenn. To utgivelser er på hvert sitt vis klare tegn på at byen er i ferd med å fostre en ny generasjon.

Harlem-rapper: Asap Rocky har fått en gullkantet platekontrakt med Sony. Foto: Karl Walter/Getty Images
Annonse

Rapmusikkens fødeby New York mistet fotfestet rundt forrige tiårsskifte engang, da sørstatene til manges overraskelse trådde frem som rappens nye maktsentrum, såvel kunstnerisk som kommersielt. Siden har det gått sport i å utrope ferske, unge New York-rappere som «han som skal gjenreise byens tapte ære». Noe som igjen stort sett har vært et dødskyss for deres karrierer. Denne høstens to utropte redningsmenn skiller seg imidlertid ut fra tidligere kandidater, blant annet ved et langt tryggere grep på moderne, nettbaserte markedsføringsstrategier.

Gode refrenger. Ta Mr. Muthafuckin’ eXquire, som fikk en viral videohit med den møkkete, mørke, ultrahedonistiske «Huzzah!» i løpet av våren. Både den relativt minimalistiske låta og lavbudsjettsvideoen føltes som en frisk og sulten bris, og spilte på noen av de samme strengene som videoene som gjorde Odd Future til potensielle superstjerner bare knappe halvåret før.

En pussig detalj: «Huzzah!» var bygget over en uautorisert bruk av en beat fra den etter hvert stadig mindre relevante ekstremrapveteranen Necro. Da mixtapen Lost In Translation kom tidlig i høst, ble det også med ett tydelig hvor rotfestet eXquire er i en New York-spesifikk undergrunnsscene som selv de mest beinharde entusiaster vil slite litt med å definere som relevant i 2011. Over halvparten av produksjonene her er gjenbruk av opp mot ti år gamle beats fra indierappens postergutt El-P. eXquire skiller seg riktignok positivt ut med en for denne sjangeren høyst uvanlig velutviklet evne til å skrive gode refrenger, noe som gjør mixtapen hans lyttbar – men aldri i nærheten av nyskapende. Og apropos lyttbar, må det nesten nevnes at ikke engang NWA klarte å få lyden av simulert oralsex til å låte noe annet enn kleint, kleint, kleint på plate. Brrr.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse